CONTEXT HISTòRIC

La història de la robòtica va començar a l’antiguitat, on hi van haber indicis de dispositius mecànics en civilitzacions com l’antiga Grècia, Egipte i Xina. Durant el Renaixement, Leonardo da Vinci va dissenyar màquines automàtiques als seus famosos dibuixos. Però el veritable impuls cap a la robòtica moderna va passar durant la Revolució Industrial, amb la creació de la màquina de vapor i els avenços en l’enginyeria mecànica. 

 

Viatgem a la antiga Grècia, on es van trobar dissenys i descripcions d’autòmats mecànics, com «l’Ocell d’Apol·lo» de l’Heroi d’Alexandria. A la Xina es van  construir autòmats de mida humana, com el famós «Ànec que  camina» durant la dinastia Han (206 a.C. – 220 d.C.). Durant  l’Edat Mitjana i Renaixement, van sorgir inventors i artistes que  van explorar la creació de màquines.

Més tard va arribar la revolució Industrial, als segles XVIII i XIX, que van marcar una empenta significativa en la maquinària i l’automatització. La invenció de la màquina de vapor i el desenvolupament de l’enginyeria mecànica van establir les bases per a avenços futurs. 

Al Segle XX, sobre la dècada de 1950, es va produir una fita clau amb la creació del primer robot industrial programable, l’Unimate, per George Devol i Joseph Engelberger. Aquest robot va ser utilitzat a la indústria per a tasques de soldadura i manipulació d’objectes. Gràcies a això es van establir les bases per al desenvolupament de la robòtica moderna. A partir de llavors, la informàtica, l’electrònica i la intel·ligència artificial han impulsat a la robòtica cap a noves fronteres i ha permès la creació de robots més especialitzats, autònoms i intel·ligents en aquests nous entorns. 

-- Evolució Robótica --

Autòmats Mecànics

A la antiguitat es van desenvolupar dispositius mecànics amb una funcionalitat d’entreteniment i d’exhibició.

Revolució Industrial

Als segles XVIII i XIX, es va fer la invenció de la màquina de vapor amb el que es van establir les bases de màquines automatitzades a la indústria.

Robots Industrials

A la dècada de 1950 s’introdueixen els primers robots industrials programables normalment en les indústries automotrius per realitzar tasques repetitives i perilloses.

Electrònica i la Informàtica

Al segle XX es va trobar amb robots més innovadors i adaptables amb components electrònics més petits i potents.

Intel·ligència Artificial i l'Aprenentatge Automàtic

Apareix la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic. Aquestes tecnologies permeten als robots aprendre, adaptar-se i prendre decisions basades en dades i patrons.

Col·laboració i la Interacció Humà-Robot

Actualment els robots estan sent dissenyats per col·laborar estretament amb els humans.