robòtica col·laborativa

La robòtica col·laborativa, o cobòtica, és una branca de la robòtica que es centra en el desenvolupament de robots dissenyats per treballar en estreta col·laboració amb éssers humans.

A diferència dels robots tradicionals els robots col·laboratius estan dissenyats per interactuar de manera segura i eficient amb persones en entorns compartits.

Aquests robots poden fer una varietat de tasques com la fabricació i la logística, l’atenció mèdica i l’assistència a la llar. La seva capacitat per treballar juntament amb els humans obre noves possibilitats per a la realització de tasques repetitives i perilloses. Aquesta robòtica està transformant la manera com es realitzen les tasques i està contribuint a la creació d’entorns de treball més segurs i eficients. A mesura que aquesta tecnologia continua avançant, s’espera que jugui un paper cada cop més important en la millora de la productivitat i la qualitat de vida a la nostra societat.

Amb efectes tan positius com negatius la robòtica col·laborativa està creant ocupació, però també preocupació de molts treballadors per ser substituïts per màquines. A més a més, comporten una flexibilitat a la producció adaptant-se de manera més ràpida a canvis en la demanda o la personalització de productes. No obstant, a mesura que la robòtica col·laborativa es fa més present, també planteja problemes ètics i socials que inclouen la privacitat de dades, la seguretat cibernètica i la necessitat de supervisar adequadament els robots en entorns socials i laborals.

senso

Sensors avançats

Els robots col·laboratius estan equipats amb sensors avançats que els permeten detectar la presència humana al seu entorn i respondre. Els sensors inclouen càmeres, sensors de proximitat, sensors de força i sensors de contacte.

coli

Sistemes de detecció de col·lisions

Estan equipats amb sistemes de detecció de col·lisions que els permeten aturar-se de manera segura si detecten un obstacle al seu camí, com un humà.

 

 

Prog

Facilitat de Programació

S’han desenvolupat nous llenguatges de programació més intuïtius i accessibles, permetent així als inexperts programar i reconfigurar robots amb més facilitat.

 

 

mobil

Robots Col·laboratius Mòbils

S’han creat robots col·laboratius mòbils que poden navegar de manera autònoma en entorns dinàmics i treballar en diferents ubicacions sense necessitat d’instal·lacions fixes.